Shingles dakbedekking

Bent u op zoek naar een manier van dakbedekking? Het gebruik van dakshingles is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, maar ook in Nederland wordt het steeds vaker gebruikt. Shingles zijn ideaal voor bijvoorbeeld overkappingen, blokhutten en tuinhuisjes. Ze zijn na dakpannen het meest voorkomende dakbedekkingsmateriaal. Een voordeel van dakshingles is dat het aanbrengen veel eenvoudiger is dan het aanbrengen van dakpannen, bovendien zien ze er erg leuk uit.

Neem telefonisch contact op met een dakdekker bij u in de buurt:


Noord-Holland

088 444 7646

Noord-Brabant

088 444 7602

Zuid-Holland

088 444 7692

Flevoland

088 444 7695

Toepassing dakshingles

Dakshingles zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. U kunt kiezen uit rechthoekig, zeshoekig of de beverstaartvorm, de meest gebruikte zijn de rechthoekige. Ook is een shingle verkrijgbaar in verschillende kleuren, de meest populaire kleuren zijn rood, groen, zwart en bruin. Een shingle heeft vele voordelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld waterdicht en erg geschikt tijdens hitte, vorst en andere extreme weersomstandigheden. Bovendien wordt het lawaai dat wordt gecreëerd bij erge regen of hagel erg veel geabsorbeerd door dakshingles. Daarnaast zijn ze bestand tegen sterke winden, roest en bewegingen. Door het lichte gewicht van de shingles is een lichtere, en dus goedkopere, dakconstructie nodig dan bij de dakbedekking van dakpannen. Een dakshingle is bovendien erg flexibel, hierdoor zijn ze ideaal te gebruiken op bijvoorbeeld complexe daken.

Zelf dakshingles leggen

Wilt u zelf uw dakshingles leggen? Het is verstandig om dit te doen op een egaal oppervlak. Als het dak een hellinghoek heeft van 30 graden of minder, dan kunt u het beste een onderlaag gebruiken alvorens u begint met het leggen van de eerste dakshingle. Als uw dak een helling heeft van 15 graden of minder, dan is het raadzaam om geen gebruik te maken van dakshingles. In de loop van tijd zal het dak namelijk aangetast worden omdat het water te lang blijft liggen. Voordat u begint is het verstandig om vanaf de bovenkant van het dak horizontale strepen te zetten. De afstand tussen de verschillende lijnen staat gelijk aan de lengte van een shingle. Wanneer u begint met het leggen, dan begint u onderaan, aan de rand van het dak. Deze eerste rij legt u ondersteboven, met de flappen richting de nok. Deze shingles worden ook wel voetshingles genoemd. Het is verstandig om de voetshingles 10mm over de dakrand aan de onderzijde te doen oversteken zodat het dakbeschot wordt beschermd. Zet vervolgens de dakshingles vast met circa 6 asfaltnagels.

Vervolgens gaat u verder met het leggen van de dakshingles door deze met de flappen naar beneden gericht over de vorige shingles te leggen. Bij de 2e rij dakshingles begint u met een halve tab, omdat de dakshingle in verband gelegd moeten worden. Leg de shingles strak tegen de eerder gezette lijn. Als u de asfaltnagel 2cm boven de inkeping van de tab aanbrengt, dan is deze door de volgende laag niet meer zichtbaar waardoor u een mooi eindresultaat krijgt.

U kunt losse dakshingles snijden voor afwerking van de nok. Breng de shingles op zo’n manier aan dat er een zo klein mogelijke kans is dat regenwater onder de shingles geblazen wordt door de wind. Bij koud weer kunt u de nokstukken even verwarmen zodat deze makkelijker te buigen zijn waardoor het mooi aansluit.

Wat zijn de prijzen van shingles?

Er zijn dakshingles in verschillende prijscategorieën te vinden. De prijs hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld het materiaal. De prijs van een shingle wordt berekend per m². Wanneer u voor ons kiest, dan kiest u voor voordelige shingles van goede kwaliteit. Het is uiteraard ook mogelijk om uw dakshingles te laten leggen door onze vakmensen. Wilt u graag weten hoeveel shingles in uw geval zouden kosten, neem dan gerust vrijblijvend contact op.

Last van lekkage van bestaande shingles?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat uw dak begint te lekken! Wanneer u lekkage heeft vanwege een beschadigde shingle, dan kunt u deze eenvoudig verwijderen en vervangen door een nieuwe. Wanneer u de omliggende shingles verwarmd dan is het mogelijk om deze te buigen zodat de lijm loslaat. Op deze manier kunt u gemakkelijk de kapotte shingle verwijderen zodat deze vervangen kan worden door een nieuwe. Hierna kunt u de omliggende shingles weer vastplakken en is het lekken opgelost.